8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 6.03.2012 22:00:00| Okunma Sayısı: 4206

AKSARAY BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile bütün kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.

Günümüzden 155 yıl önce 8 Mart 1857 tarihinde New York’ta yaklaşık 40 bin dokuma işçisinin, günde on iki saatten fazla çalıştırılmaları , çok düşük ücret almaları ,aynı işi yapan kadın işçilerin ise daha düşük ücret almaları ve iş şartlarının iyileştirilmesi amacıyla greve başlaması sonucu 129 kadın işçinin fabrika binasında yanarak hayatını kaybetmesi kadın hakları mücadelesinin  simgesi olarak tarihe geçmiştir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 16 Aralık 1977 tarihli toplantısında     8 Mart gününün “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. .

Ülkemizde ise 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlanması ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” adıyla olmuştur.

8 Mart Günü kutlanmakla birlikte bugün dünyada ve Türkiye’de kadınlara yönelik yaşamsal sorunlar somut olarak çözüme kavuşmuş değildir. Bugün hala,

Dünyada:

•  Mültecilerin yüzde 80’ini kadınlar oluşturmaktadır,
  •  Her 3 kadından biri şiddete, her 5 kadından biri ise tecavüze uğramaktadır.
  •  Yoksulluk giderek ‘kadınlaşmakta’dır. Yeryüzünde mutlak yoksulluk sınırındaki 1.5 milyar kişinin yüzde 70’ini kadınlar oluşturmaktadır.
  •  İşlerin yüzde 60’ını yapan kadınlar, toplam gelirin yüzde 10’una, dünya üzerindeki mal varlığının ise yalnızca yüzde 1’ine sahiptirler.

Türkiye’de :

• Okur yazar olmayan yaklaşık 7.5 milyon nüfusun 6 milyonunu kız çocukları ve kadınlar oluşturmaktadır
  •  Her 4 kadından biri okuma yazma bilmemektedir. Kadınların sadece yüzde 3.9’u yüksek okul mezunudur,
  •  Nüfusun yarısı kadın olmasına rağmen TBMM’de kadınların temsil oranı yüzde 8.7 (48 kadın milletvekili); yerel yönetimlerde
    kadın temsil oranı ise binde 5.tir.
  •  Kadınların geliri, erkeklerin gelirinden yüzde 40 daha azdır,
  •  Kadınlara yönelik şiddetin en temel nedenlerinden biri toplumda yaygın kabul gören ahlâk ve namus anlayışıdır.
  •  Çalışma alanında kadınların eşit işe eşit ücret almasındaki engeller varlığını koruyor.
  •  Yasalarda varolan eşitlik kuralları, uygulamaya yansımıyor ve kadınlar yaratılan zenginlikten eşit oranda pay alamıyorlar.
  •  Sıkça yaşanan ekonomik bunalımlar, kadınları erkeklerden daha ağır biçimde etkiliyor ve ağır hak kayıplarına neden oluyor.
  •  İlk işten çıkarılanlar, ilk ücretinde indirime gidilenler, ücretsiz izne çıkarılan, çalışma koşulları ağırlaştırılan her iş kolunda öncelikle kadınlardır.
  •  İşyerinde psikolojik taciz olarak adlandırılan Mobbing kadınlar üzerinde yaygınlaşmıştır.
  •  Kadınlara yönelik cinayetlerde son on yılda % 2000 artış görülmektedir.

AKSARAY BARO BAŞKANLIĞI OLARAK ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ :

1) Türkiye’ deki sığınma evi sayısı, ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. Belediyeler Yasası uyarınca nüfusu 50.000’ i aşan belediyelerin sığınak açması gerekmekle beraber Türkiye’ deki sığınma evi sayısı yalnızca 65’tir. AB ülkelerinde her 7.500 kişilik nüfus için bir sığınma evi öngörülmektedir. Sığınak açmayan belediyelere yaptırım uygulanmalıdır.

2) Kadın cinayetlerinin önemli bir kısmı ateşli silahlarla işlenmektedir. Bireysel silahlanmanın kadına yönelik şiddeti artırdığı ortadadır. Bireysel silahlanmanın denetlenmesi yönünde yasal düzenleme ve çalışmalar yapılmalıdır. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği sıralamasında Türkiye, toplamda İran, Suriye ve Etiyopya’nın da gerisinde kalarak 126. sırada yer almaktadır.

3) Kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engeller kaldırılmalı, sosyal güvenlik, parasız eğitim ve parasız sağlık haklarından yararlanmaları sağlanmalıdır.. Bu anlamda kalkınmada öncelikli iller arasında yer alan Aksaray’da da kadın girişimcilerin ,sanayi ve ticarete atılmaları konusunda teşvikler arttırılmalı ve belli oranda vergi indirimi sağlanmalıdır.

4) Yargı mensuplarına ve kolluk güçlerine  bu yönde meslek içi eğitim verilmeli, hukuk fakültelerinde de geleceğin hukukçularına şiddeti önleme bilincini  kazandıracak dersler konulmalıdır.

5) Kadına yönelik şiddetin engellenmesinde yazılı ve görsel medyaya büyük rol düşmektedir. Medyada ataerkil ve hiyerarşik yapının yeniden üretilmesine neden olabilecek bir üsluptan kaçınılmalı, rating kaygısı ile şiddete özendirici yayınlar yapılmamalıdır.

6)Kadınların siyasetteki varlığı, Anayasanın 10.maddesinde düzenleme yapılarak   “vitrin görselliği’’nden,  gerçekçi ve anlamlı bir katılıma geçmelidir.TBMM de kadın milletvekili sayısının 48 olduğu düşünülerek bu sayının arttıtılması sağlanmalıdır. Aksaray Barosunda da ise 42 avukat ile tüm avukatların %23,5 oranında temsil edilmektedirler. .

7)Özellikle aile içi şiddete yönelik mevzuat hükümlerinin uygulanması konusunda yalnızca kadınlar değil tüm toplum bilinçlendirilmelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle yaşamımızın doğumdan ölüme kadar  her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, ailenin ve toplumun temel taşı olan fedakâr kadınlarımızın dünya kadınlar gününü kutluyor, saygılarımı sunuyorum.

Av. Levent BOZKURT

<<<Mart 2024><<