FETİH 1453
Tarih: 27.05.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2071

FETHİN 561.YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

Türk milletinin şeref ve zaferlerle süslü muhteşem tarihi içindeki en büyük zaferlerden birisi de hiç şüphe yok ki İstanbul’un fethidir. 29 Mayıs, 1453 tarihi, yüce Türk milletinin Müslüman dünyasında saygın bir hale geldiği tarihtir. Tarihimizin en önemli yüz akı, en büyük şeref levhasıdır. Fetih ile yine bir çağ kapanıp yeni bir çağ açılmış, köklü medeniyetimiz insanlık tarihine damgasını vurmuştur.

29 Mayıs 1453 tarihi, bizim tarihimizde olduğu kadar dünya tarihinde de bir dönüm noktasıdır. Fetih, yalnızca bir dünya kentinin el değiştirmesi gibi basit bir olay olmayıp, ortaya çıkardığı neticeleri bakımından devrin ve sonraki yüzyılların küresel dengelerini bozarak, Türk milletine yeni bir ufuk açacak politik, ekonomik, psikolojik, askeri bir sıçramadır. Bu tarih İstanbul’un fetih tarihidir.

Kazanılan bu zaferle Türkün gücü ve zekâsı bir kez daha tüm dünya ya kanıtlanmıştır. Bu tarih Türk’ün askeri dehasını dünyaya bir daha tanıtması açısından da önemlidir. Ateşli silahlar dünyada ilk defa bu savaşta kullanılmıştır. Türk’ün büyük medeniyet olarak dünyaya boy gösterdiği yüce bir burçtur. Üstün dehası ile genç yaşta İstanbul’u fetheden büyük komutan ve devlet adamı Fatih Sultan Mehmet Han, fetihten sonra gösterdiği adalet ve hoşgörüsüyle de tarihteki eşsiz yerini almıştır.

29 Mayıs 1453 bütün dünyaya İslamiyet’in ayrılmaz parçamız,ruhumuz, Türklüğün de bedenimiz, özümüz olduğunu ilan ettiğimiz gündür. Fetih; necip milletimizin yüzyılları aşan milli hedeflerinin, inancının, imanının ve sabrının önderliğinde gerçekleşen destansı eser ve sonuçtur. Hem milli tarihimiz hem de dünya tarihi için bir dönüm noktası olan İstanbul’un fethi için Peygamber efendimiz ( S.A.V.) de O’nu Fetheden ne büyük kumandan, O’nu Fetheden ne büyük asker şeklinde önemsemiş, müjdelemiş ve bu kutlu zaferi övmüştür.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım ve Aksaray Barosu adına fethin 561. yılını kutluyor, bu muhteşem kenti bir Türk toprağı haline getirerek, tarihe damgasını vurmuş olan, İstanbul’u bir Türk-İslam kenti yaparak çağı değiştiren, Dünya’ya yeni bir başkent armağan eden başta büyük hükümdar, Fatih Sultan Mehmet Han’ı minnet ve şükran ile anıyor, vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, kahraman ecdadımızı rahmetle yad ediyor, hepsine Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.

Av.Levent BOZKURT

<<<Nisan 2024><<