DANIŞTAY AVUKATLIK KİMLİĞİNİN RESMİ KİMLİK OLDUĞUNA KARAR VERDİ
Tarih: 12.08.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 1656

DANIŞTAY AVUKATLIK KİMLİĞİNİN RESMİ KİMLİK OLDUĞUNA KARAR VERDİ

Avukatlık kimliğinin kimi kurumlarca resmi belge olarak kabul edilmemesi nedeniyle Ankara Barosu’nun başvurusunu değerlendiren Danıştay, avukat kimliğinin resmi kimlik olduğuna karar verdi.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayınlanan ve sınava girecek adaylardan kimlik olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaportun kabul edileceğini bildiren basın duyurusunun ilgili maddesinin iptali istemiyle Ankara Barosu tarafından 2011’de Danıştay’da dava açılmıştı.

Başvuruyu değerlendirerek, dava konusu basın açıklamasının ilgili maddesinin iptaline karar veren Danıştay 8. Dairesi'nin oy çokluğu ile aldığı kararda şu ifadeler yer aldı: “…1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 9. Maddesinin amir hükmü olan avukat kimliklerinin, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olduğu, böylesine açık ve yorumdan uzak bir yasa hükmü mevcutken, yasa hükmünün uygulanmasını engeller nitelikte yasadan daha alt bir düzenleyici işlemle yayınlanan basın duyurusu ile olumsuz ve yasaklayıcı bir hüküm getirilmesinde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı“na hükmedilmiştir.

<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024