ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI
Tarih: 31.08.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2033

AKSARAY BARO BAŞKANI

AVUKAT LEVENT BOZKURT

2014-2015 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI


Sayın Valim,
Sayın Garnizon Komutanım,
Sayın Başsavcım,
Sayın Rektörüm,
Sayın Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanım,
Sayın İdare Mahkemesi Başkanım,
Sayın Emniyet Müdür Yardımcım,

Polis Meslek Yüksek Okul Müdürüm,
Aksaray  adliyesinin değerli  hakim ve savcıları,

Aksaray Barosunun onurlu avukatları,

Adalet çalışanları,

Basınımızın cefakar temsilcileri,

Değerli konuklar,

         2014–2015 Adli Yılında adaletin tartışılmaması, yargının yargılanmaması ,toplum nazarında yargıya  güvenin yeniden kazanılması temennisi ile sizleri şahsım ve Aksaray Barosu adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

         Aksaray Adliyesine atanarak görevlerine başlayan  Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Gürhan Aktaş’a ,  Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi ve Adli Yargı Adalet Komisyonu  Başkanı Sayın Hasan Ay’a  ve isimlerini burada sayamadığım değerli hakim ve Cumhuriyet Savcılarımıza, aramıza yeni katılarak Baromuza güç katan çok değerli genç  meslektaşlarımıza, gözbebeğimiz stajyerlerimize ve  adalet çalışanlarına  başarılar diliyor, yeni adli yılın tüm yargı mensupları ile ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Sözlerime başlamadan önce Aksaray Barosu’nun kuruluşunun 25. Yılını bir kez daha kutluyor,  Aksaray Barosunun bugünlere gelmesinde emeği geçen her bir meslektaşıma şükranlarımı sunuyor,  aramızdan ayrılan tüm meslektaşlarımızı da rahmetle minnetle  anıyorum.

Sayın Valim , değerli konuklar ,

Yargının tüm kurucu unsurları ile birlikte düzenlediğimiz bu tören ; adli tatil bitiminde düzenlenen bir “açılış töreni” olmanın ötesinde ; yargıyı bir araya getiren , özelde Aksaray’ımızda genelde ise yargının tümüne ilişkin  tespit ve değerlendirmeleri ifade edildiği adeta dikkatlerin adalete odaklandığı gün olmaktadır.

Esas itibari ile yargının sorunlarının tartışılacağı yerlerin Adli yıl açılış törenleri olması da düşünülemez. Ancak hiç kuşkusuz ki yargıya ilişkin düşüncelerin de paylaşılması ve dile getirilmesi de gerekli ve zorunludur.

Bugün farklı bir anlayışla  öncelikle savunmanın temsilcisi olan “avukatlık mesleği” ne ilişkin değerlendirmelerimizi sunarak siyah cüppenin ardındaki avukatı görmenizi  ümit ediyorum..

 

Türkiye’de Barolar Birliği kayıtlarına göre yaklaşık 85.000 Adalet Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 95.000 avukat bulunmaktadır.

 

Aksaray’da Baromuza kayıtlı 184 avukat bulunmaktadır.

 

Halen Türkiye’de Hukuk Eğitimi verme lisansı almış 106 Fakülte bulunmaktadır.

 

Mezun veren 73 Hukuk Fakültesinden 32 si Devlet 41 i ise Vakıf Üniversitesine bağlıdır.

 

Bu fakültelerden 55 i İstanbul ve Ankara ilindedir.

 

Hukuk Fakültelerinde halen   47582 öğrenci eğitim görmektedir.

Avukatlar 2008 yılından başlamak üzere Topluluk Sigortasının kaldırılması ile birlikte 5510 sayılı Yasaya tabi 4/b li olarak değerlendirilmektedirler.

 

Sosyal Güvenlik Kurumuna Prim borcu bulunan avukat sağlık hizmetinden yararlanamaz.

 

Vergi usul Yasası gereği dosyaya vekalet sunan avukat vekalet ücretini almış kabul edilmektedir.

 

Serbest meslek erbabı olan avukatlar bakımından KDV oranı %18 Gelir Vergisi oranı %20-25 tir.

 

Ömrünün neredeyse yarısını adliye koridorlarında geçiren bir avukat emekli olduğunda emekli maaşı yaklaşık 700 TL dir.

 

CMK gereği sistemde yer alan bir meslektaşım yıllarca davayı takip etmek zorunda kalmasına rağmen sağladığı hukuki yardım nedeniyle kendisine ödenen ücret asgari ücretin üçte biri seviyesinde kalmaktadır. Örneğin bir Asliye Ceza mahkemesinde sanık müdafii olan  meslektaşım bugün itibari ile yalnızca 265 TL ücretle yargılamanın sonuna kadar görevini ifa etmektedir.

 

Vatandaşlarımızdan gelen Adli Yardım taleplerinde büyük artışlar yaşanmaktadır.

 

Avukatlık mesleği 1136 sayılı yasa ile bir kamu hizmeti olarak düzenlenmiş ve avukatlar da kamu görevlisi olarak kabul edilmişlerdir 5237 sayılı Türk Ceza Yasasının 6/d maddesi gereğince avukatlar yargılama faaliyetinin bir unsuru olarak kabul edilmektedir.

 

Yasanın bu açık hükmüne rağmen silah ruhsatı ve pasaport kanununda değişiklik yapılmayarak avukatların yargının diğer unsurları olan hakim ve savcılardan ayrık tutulmaları tarafımızdan anlaşılamamaktadır.

 

Avukatlık mesleği dürüstlük ve özen mesleğidir. Bu nedenledir ki görevimizden kaynaklı davalar doğrudan Ağır Ceza mahkemesince görülmektedir.

 

Avukatlara yapılan saldırılar her geçen gün artmaktadır.

 

 

Tüm bunlara rağmen savunmanın bir parçası olarak  olmazsa olma koşulu olan avukatlar soruşturma dosyalarının inceleyememekte örnek almakta  zorlanmaktadırlar.  5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 153.maddesinin 2.fıkrası ile  müdafilere tanınan bu yetkinin kısıtlanmasına ilişkin madde hükmünün   6526 sayılı yasa ile  21 Mart 2014 tarihinde yürürlükten kaldırılmasını son derece isabetli olmasına rağmen maalesef bir meslektaş milletvekili tarafından bu yetkinin  kısıtlanmasına ilişkin verilen kanun teklifi Adalet komisyonunda kabul edilmiştir.

Değerli konuklar,

Sözlerimin başında da belirttiğim gibi bu sorunların tartışılacağı yerler Adli yıl açılış törenleri değildir. Ancak dikkatlerinizi avukatlık mesleğinin bilinmeyen yönlerine çekmek ve farklı bir pencereden bizleri görmenizi sağlamak istedim.

Her şeyden önce  tablonun ortaya konulması, sorunların görülmesi gerekir.

Bu anlamda barolar elbette ki “siyaset” yapmazlar  ancak  “hukuk siyaseti” yapmak da görevleri arasındadır. Bu vesile ile bir kez daha ifade ediyoruz ki:

Avukatlık Sınavı

Avukatların Özlük hakları

Adli kolluk

Hukuk sigortası

Adli Yardım

Önleyici Hukuk

Uzlaşma

Arabuluculuk

Müesseslere ilişkin  düzenlemeler bir an önce ve gecikmeksizin hayata geçirilmelidir.

Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı, tartışılmazlığı adil yargılanma ve sorunlarla dolu işleyişine ilişkin konularda  toplumun çok ciddi kaygı, endişe ve şikâyeti mevcuttur. Bu sorunları tartışmadan üstünü örtmek, hastalıklı  bir Hukuk devletine sebebiyet verir. İnsan Onuru, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü temeline oturan tarafsız ve güçlü  bir yargı sistemi toplumun hayat sigortasıdır

            Bu duygu ve düşüncelerle , yeni adli yılın  Türk yargı mensupları için başarılı, milletimiz  için adaletli, toplumumuz için huzurlu geçmesi temennisi ile sözlerimi bir düşünürün şu sözleri ile son vermek istiyorum.

“Adalet devletin hazinesidir”

Saygılarımla.

Aksaray Barosu Başkanı

                                                                   Av. Levent Bozkurt



ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. FERİT KÖSE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.