24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ
Tarih: 22.11.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 1287

             Dünya genelinde öğretmenlik mesleğine  dikkat çekmek ,onurlandırmak adına  UNESCO tarafından 1984 yılından beri alınan tavsiye kararı uyarınca pek çok ülkede 5 Ekim tarihi  Öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır.
 
         Türkiye’de ise  kutsal bir görevi ifa ederek milletimizin geleceğini inşa eden  öğretmenlerimize verilen değer,  dünya devletlerinden çok daha önce  Bakanlar Kurulu  tarafından  Ulu Önder Gazi  Mustafa Kemal Atatürk’e 11 Kasım 1928’de  "Millet Mektepleri Başöğretmenliği"  ünvanı verilmesi ve  bu ünvanın  24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nde yayınlanarak  resmileşmesi ile kabul edilmiştir.

         Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 24Kasım 1928 tarihinde  "Millet Mektepleri  Başöğretmenliği"ni kabul etmiş, doğumunun  100. doğum yıl dönümünde  "başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülkemiz  genelinde “ Öğretmenler Günü” kutlanmasına karar verilmiştir.
 
               24.Kasım gününün     “Öğretmenler Günü” olarak kabul edilmesinin 33. yılında tüm öğretmelerimizin Öğretmenler Gününü kutluyorum.
 
             Hiç şüphesiz ki öğrenmek doğumla başlar , her insan doğduğu andan itibaren öğrencidir. İlk öğretmenleri ise anne –babaları ve ailesidir. Öğretmen her çocuğa her kimseye bilgi vermekle kalmaz onun annesi görevini de üstlenmiş olur. Bu bakımdan öğretmenlik en az annelik kadar kutsal bir meslektir.

         Dinimizde öğrenmeye ve öğretmeye özel bir önem verilmiş, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimin pek çok yerinde ve hadislerde “öğretmek” ve “öğrenmek” ten bahsedilerek tavsiyelerde bulunulmaktadır.  Peygamberlerin en büyük öğreticiler (öğretmenler)  olması anlamlıdır. Hz. Muhammed  (s.a.v) bir sözünde “Allah'ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimseye gıpta edileceğini”  bildirmektedir.  

          Milletlerin geleceklerinin hazırlanması ve inşasında öğretmenlerimizin katkıları ve varlıkları inkar edilemez. Bu gerçekten hareketle Gazi Mustafa Kemal , Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin hazırlanmasında  eğitime özel bir önem vermiş, genç Türk evlatlarını  ilim öğrenmeleri için dünyanın dört bir yanına göndermiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün :  “Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir." Sözü öğretmenlerimize verilen değerin küçük bir ölçüsüdür.

          Bir ülkenin gelişmesi, bir milletin yükselişi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması ancak ve ancak eğitimli, kültürlü fertlerin yetişmesi ile mümkündür.
 
          Medeniyetlerin gelişmesinde kalem kılıçtan önce gelir.  Bu anlamda  öğretmenlerimiz en güçlü ordudan, en keskin silahşörlerden öndedirler. Geleceğimizin teminatı öğretmenlerimizdir. Ürünü insan olan ve insanlık tarihinin en önemli mesleği olduğunu düşündüğümüz öğretmenlik ülkemizin geleceğidir.

          Bu vesile ile  günümüzde güncelliğini koruyan bir konuya da vurgu yaparak , Aksaray’ımızda ve ülkemizde   yapılmakta olan öğretmen ve müdür atamalarında öncelikle liyakatten , ölçülülükten ve  siyasetten arınılarak, her türlü denetim yetkisi saklı kalmak kaydıyla , hakkaniyet ve hukuka uygun biçimde “ hak eden öğretmenlerimizin  hak ettiği görevlere getirilmesi  gerektiğini”  belirtmek isteriz.
    
          Öğretmenlerin yaptıkları görevin değerinin para ile ölçülemeyeceği inancında olmakla birlikte öğretmenlerimizin özlük hakları ve sosyal haklar  bakımından dünya ortalamasını yakalamalarını  ve hak ettikleri değerin karşılığını almalarını temenni ediyoruz.
 
          Öğretmenlerimizin bilgili, çalışkan, vatanını ve milletini seven  cesur bireyler yetiştirmek için üstlendikleri sorumlulukları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da fedakarlıktan kaçınmayarak  yerine getireceklerine  yürekten inanıyoruz.

          Bu duygu ve düşüncelerle Aksaray Barosu ve şahsım adına mesleklerin en onurlusunu seçen, hizmetlerin en kutsalını üstlenen, ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak nesilleri yetiştirme sorumluluğunu taşıyan;  fedakarlık timsali aydınlık geleceğimizin mimarı eli öpülesi öğretmenlerimizin, öğretmenler gününü kutluyorum.

          Tüm öğretmenlerimize sağlık, huzur, mutluluk ve başarılar diliyor, Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK ve ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi saygı ile anıyorum, ruhları şad olsun.
 
Av.Levent BOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. FERİT KÖSE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.