İSTANBUL'UN FETHİ
Tarih: 28.05.2015| Okunma Sayısı: 1219

Soylu Türk Milletinin şan, şeref ve zaferlerle süslü harikulade tarihi içinde en muhteşem zaferlerden birisi, dünya tarihinin seyrini değiştirip bir çağın kapanıp bir çağın açılma vesilesi, peygamber müjdesi olarak nitelendirilen İstanbul’un fethinin 562.yılını gururla ve onurla kutluyoruz.

Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethettikten sonra Ortadoks, Ermeni patrikleri ve Yahudi hahambaşı atamalarını bizzat gerçekleştirerek bu gün bile tüm insanlığın hasret kaldığı hoşgörüyü,  tüm dinlere göstererek kimsenin din ve vicdan hürriyetine dokunmayarak can, mal ve namus güvenliğini teminat altına almıştır.

İstanbul’un fethi  askeri bir zaferden çok  gönüllerinde fethedilmesi ile Türk-İslam  coğrafyasının genişlemesine  vesile olmuştur. İslamiyet fetih sonrası  Avrupa’ya yayılmış, yeni bir  çağ başlamıştır.

Peygamber’imiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV) in  övgüsüne mazhar olabilmek için  “Ya İstanbul’u alırım ya İstanbul beni” sözleri ile İstanbul’un fethi için ne kadar kararlı olduğunu ortaya koyan Fatih Sultan Mehmet,  bu uğurda çağın tüm teknolojilerini kullanmış, askerini fetih disiplini içinde eğitmiş, geçit vermez Bizans surlarını yıkabilmek için Şahin topları döktürerek dünya tarihinde ilk defa Havan Topunu icat etmiştir.

Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethindeki amacı dökmek, yıkmak, kırmak değil, aksine iyileştirmek, güzelleştirmek düzeltmektir.  Fetih sonrası İstanbul’a giren Fatih Sultan Mehmet’i ve onun kutlu askerini tarih boyunca hak, hukuk, eşitlik, ve adalet gibi kavramlarla milletleri idare ettiklerini bilen Bizans halkı güller ile karşılamıştır.

Sonuç itibari ile fetihle sadece bir şehir değil, gönüllerde fethedilmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle, İstanbul'un fethinin 562. yıldönümü şahsım ve Aksaray Barosu adına kutluyor, bizlere bu onurlu günleri yaşatan, bu kutsal şehri  ilelebet vatan toprağı haline getirerek tarihe  Türk mührünü vuran  Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere aziz şehitlerimizi kahraman ecdadımızı minnetle yad ediyor, Türk gençliğinin fatih ruhunu kaybetmemesini diliyorum.

Av. Levent BOZKURT

<<<Mart 2024><<