DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Tarih: 6.03.2016 23:00:00| Okunma Sayısı: 1588

Baro Başkanımız Av. Levent BOZKURT Başkanlığında Baromuz Yönetim Kurulu Üyeleri ve Baromuz Kadın Hakları Komisyonunun katılımları ile Ervah Kabristanlığı önünde son dönemde yaşanan kadın cinayetleri ve intiharlarına dikkat çekmek, ayrıca fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddete maruz kalmış kadınlarımızın başvurabilecekleri kurum ve kuruşlar hakkında  bilgi vermek amacı ile basın açıklaması gerçekleştirilmiştir.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Basın Açıklaması
 
Yıl 1857..ABD’nin New York eyaleti..Kadın dokuma işçileri sırf “insanca çalışma koşulları” istedikleri için çalıştıkları fabrikaya kilitlendiler ve 129 kadın işçi fabrikada çıkan yangından kaçamadiklari için yanarak can verdi.
 
10 Mayıs 2012 ...Aksaray .. Elif G. Kocası tarafından önce boğularak öldürüldü, daha sonra cesedi yakıldı.
 
3 Mayıs 2015...Afyonkarahisar..Kocasından boşanmak isteyen kadın üzerine benzin dökülerek yakıldı.
 
12 Temmuz 2015.. Aksaray’ in Ortaköy ilçesi. .Gonca Ö. Eşini terkettigi  için,annesinin evinde, 6 aylık bebeğini emzirirken,3 çocuğunun gözü önünde kocası tarafından öldürüldü.
 
1857 yılında Amerika’da başlayan kadınların “insanca yaşam mücadelesi “ 2016 yılında ülkemizde “yaşam mücadelesi “ olarak devam etmektedir.
 
Her yıl yüzlerce kadın hayatındaki erkekler tarafından öldürülmekte,namus ve şeref yoksunu yaratıklar  tarafından tecavüze uğramaktadır. Yapılan evliliklerin %31.7sini kız çocuklarının evlendirilmesi oluşturmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti kadınları olarak diğer ülkelerden daha önce  sosyal ve siyasal haklarla taçlandırılmamıza rağmen bugün geldiğimiz noktada en doğal hak olan yaşam hakkımız için mücadele etmek zorunda bırakılmaktayız.
 
Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik dünyada kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir. Halen tüm toplumlarda kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri engellenmekte, yoksulluğa mahkum kılınmakta, aynı işi yaptıkları halde daha az para kazanmaya devam etmektedir. Kadınlar, dünya nüfusunun %50sini, yer yüzündeki toplam iş gücünün üçte ikisini oluşturur. Ancak kadınlar dünya gelirinin %10 unu almakta ve dünyanın tüm mal varlığının  %1 ine sahip bulunmaktadır. Yer yüzündeki mutlak yoksulluk sınırındaki 1.5 milyar kişinin %70ini kadınlar oluşturmaktadır.
 
Bugün yer yüzünde her 3 kadından 1i şiddetin değişik biçimlerine ve tacizlere maruz kalmaktadır. Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı şiddet bir insan hakları ihlalidir , münferit değildir, sistematiktir . Bu nedenle  engellenmesi de sistemli ve etkin bir mücadele ile mümkündür. Dünyada ve Türkiye’de kadınlar sadece kadın oldukları için öldürülmekte, bedenlerine ve ruhlarına hükmedilmeye çalışılmaktadır.
 
“Çocuk gelin “ “küçük anne “ YOKTUR!! Bu tabirlerin açılımında tecavüze uğramış, diri diri ölüme itilmiş çocuklar ve “katil” aileler vardır.
 
Biz kızlı erkekli okumayı tahrik sayan, kadınların sokağa çıkmasını edepsizlik gören, dini yanlış yorumlayıp  bir de bunu siyasete alet eden, kadını eve kapatan, eğitim ve gelişimini engelleyen zihniyetlerin değişmediği sürece cinsiyet ayrımcılığının önüne geçileceğine inanmıyoruz.
 
Aklı ve vicdanı olan herkesin kabul edeceği gibi şiddetin 2 tarafı yoktur . Şiddete seyirci kalan her birey şiddetin bizzat tarafı olur. Bizler , Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar olarak bu şiddet ve ayrımcılığa taraf olmamak adına, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘ün ve O’nun getirdiği Cumhuriyet ‘ in bize tanımış olduğu insanca yaşama hakkını erkeklerle eşit kullanacağımız güne kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
 
Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, eşitliğin mutlak olduğu, barış ve huzur içinde olan bir Türkiye umuduyla tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ‘ nü kutlar, kadın haklarımızın temeli olan Laik Cumhuriyetimize, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘ e ve onun ilkelerine olan bağlılığımızı yineleriz.
 
Aksaray Baro Başkanlığı
Kadın Hakları Komisyonu
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. FERİT KÖSE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.