FETHİN 558.YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 28.05.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 3633

Türk Milleti , tarih boyunca büyük devletler kurmuş, sahip olduğu medeniyetlerin zenginlikleriyle dünya tarihine yön veren ve  derinden etkileyen bir millet olmakla beraber İstanbul’un fethi ile birlikte  tarihe TÜRK damgasını vurmuş ve bir çağın kapanıp yeni bir çağın açılmasına neden olmuştur.
          Tüm İslam alemi için büyük bir önem taşıyan İstanbul, peygamberimiz
Hazreti Muhammed'in,(S.A.V) ''Kostantiniye (İstanbul) muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan , onu fetheden ordu ne güzel ordudur'' hadisine mazhar olmayı hedefleyen II. Mehmet ve inançlı askerlerinin akıllara sığmayan zeka ve gayreti ile zafere ulaşılmıştır.

İstanbul ,M.Ö 347 yılından fethin gerçekleştiği M.S 1453 yılına kadar farklı zamanlarda, Avarlar, Araplar, Macarlar,Bulgarlar,Latinler, Ruslar, İslam devleti olan Emevi , Abbasiler ve Osmanlılar gibi Müslüman ve Hristiyan topluluklarınca 26 kez kuşatılmış, fakat gerek Bizans'ın sahip olduğu Rum ateşi (grejuva), gerekse şehrin o zamanlar için aşılamaz olarak görülen surları, bu fetih hareketlerini başarısız kılmıştı.

İstanbul ; fetih için kararlılığını Ya İstanbul’u alırım, ya İstanbul beni” sözleri ile ortaya koyan II.Mehmet’in dönemine göre akıllar ötesi askeri zekası sonucu fetih edilebilmiş ve bu sebeple de kendisine FATİH ünvanı verilmiştir. Öyle ki , Fatih Sultan Mehmet , çağın tüm teknolojisini kullanmış , askerlerini fetih ruhu ve disiplini ile eğitmiş , Bizans'ın geçit vermez surlarını yıkabilecek, 1,5 kilometre uzağa fırlatılabilen 2 ton ağırlığında toplar (Şahin) döktürmüş ve dünya tarihinde ilk defa "Havan topu" nu icad etmiştir.

Fatih Sultan Mehmet hocası Akşemseddin’in izni ve duası ile 125.000 kişiden oluşan şanlı ordusu ile İstanbul’u tam 53 gün boyunca kuşatmış ve en nihayetinde 29 Mayıs 1453 Salı günü 67 gemisini karadan Haliçe indirmek suretiyle İstanbul’a girerek sadece şehri değil gönülleri de fethetmiştir.

İstanbul’un fethi; nesilleri aşan sarsılmaz bir inancın sonucu olan kutlu bir zaferdir.

İstanbul’un soylu Türk milletiyle buluşması yalnızca herhangi bir şehrin el değiştirmesi değil; dünya tarihini çok derinden etkilemiş, yankıları bugüne dek ulaşmış bir mucizedir.

Müjdelenen kutlu fetih  ve sonrasında yaşananlar milletimizin insanlığa sunduğu hoşgörü ve güzelliklerin en eşsiz örnekleridir.

Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’a ayak basar basmaz, bugün insanlığın hasret kaldığı hoşgörüyü tüm dinlere göstermiş; herkesin inancının emrettiği biçimde serbestçe yaşayabilmesi için devletinin tüm imkânlarını seferber etmiş,din ve vicdan hürriyetine dokunmayarak can,mal güvenliklerini teminat altına almıştır. Bu sayede İstanbul; Türk-İslam medeniyetiyle buluşmasından sonra hoşgörünün, barışın, aklın, bilimin ve özgürlüğün merkezi; adeta uzlaşma kültürünün tüm dünyaya yayıldığı bir memba haline gelmiştir.

Ulu önder Atatürk’ün “İki büyük cihanın kesinti noktasında, Türk vatanının ziyneti, Türk tarihinin serveti, Türk milletinin gözbebeği” dediği İstanbul 23.Nisan 1920 tarihine değin 467 yıl milletimize başkentlik yapmıştır.

Aksaray Barosu olarak bu duygu ve düşüncelerle, İstanbul'un fethinin 558. yıldönümü kutluyor, medeniyetlerin buluştuğu, hoşgörü, barış ve özgürlüğün merkezi olan bu şehri bizlere miras bırakan Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, Türk gençliğinin fatih ruhunu kaybetmemesini diliyorum.

Av.Levent BOZKURT

<<<Mart 2024><<