ENGELLİLER HAFTASI

ENGELLİLER HAFTASI (10-16 MAYIS)

Engelli; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir. Birleşmiş Milletler Teşkilatına üye 156 üye ülke tarafından aynı anda kutlanan Engelliler Haftası, engelli bireylere dair farkındalığı arttırmak gayesi güden; engelli bireylerin topluma ve iş hayatına kazanımını sağlama yolları, engellilik sebepleri ve engelli bireylere yardım temalarının işlendiği haftadır.

Dünyada sayıca en büyük azınlık olarak değerlendirilen engelli birey sayısı OECD-AB ve Türkiye verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık %15’ini oluşturmaktadır. Aile ve Türkiye’de ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan Temmuz 2021 Engelli ve Yaşlı İstatistik Bülteni’nde yayınlanan Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre, en az bir engeli olan (3 ve daha yukarı yaş) nüfusun oranı %6,9 (4.876.000 kişi)’dur. Yoksulluk, sosyal dışlanmışlık, eğitimsizlik, bakım yetersizliği, istihdam eksikliği gibi nedenlerle dezavantajlı bir gurubu oluşturan engelli birey sayısı ülkemizde de oldukça yüksektir.

Engelli bireylerin yaşadığı en büyük problem: korunmaya muhtaç, zavallı şeklinde algılanmaları veya kimi yeteneklerinin abartılı bir şekilde algılanması ve sunulmasıdır. Temelde bilgisizlik ve aşırı duygusallık içeren bu yaklaşımların hepsi özünde ayrımcıdır. Engelli bireylerin toplumun diğer üyeleriyle eşit bir şekilde toplumda var olmasını en çok zorlaştıran durum: engelli bireyin toplumda normalleşememesidir.

Engelliler Haftası kapsamında, Aksaray Barosu İnsan Hakları Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Komisyonu olarak; her birimizin engelli adayı olduğumuzu hatırlatarak; engellilerin farklılarının, farklı muameleye maruz kalmalarına neden olmaması için çaba göstermekteyiz. Her birimizin, engelli bireylerin eşit haklara sahip olduğu bilincine sahip; engelli bireylerin adalete erişim ve hakların tezahürünün tam gerçekleşmesi için çabalayan ve emeğini esirgemeyen bireyler olması ve bireyler yetiştirmesi temennisiyle; engelliler haftamız kutlu olsun.

Aksaray Barosu İnsan Hakları Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Komisyonu